Mathieu Zekveld

Management Trainee

“Hoe kan ik het verschil gaan maken zonder te weten hoe de winkel in elkaar zit”?

Ik ben Mathieu Zekveld, 25 jaar, en vorig jaar afgestudeerd aan de VU in Amsterdam als Master of Business Administration, met specialisatie ‘Strategy and Organization’. Deze studie zorgde ervoor dat ik klaargestoomd werd voor het bedrijfsleven.

Het Management Traineeship bij Detailresult Groep sloot goed aan en was voor mij de perfecte volgende stap in mijn ontwikkeling. Wat me in het Traineeship aansprak is dat je bij het begin begint, namelijk op de werkvloer. Uiteindelijk zijn de supermarkten het fundament van de organisatie. Hoe kan ik het verschil gaan maken zonder te weten hoe de winkel in elkaar zit? Het is erg gaaf om op deze manier de organisatie van top tot teen te ontdekken. En dat is precies de insteek van het Traineeship.

“Het heeft mij verbaast hoeveel ik geleerd en gezien heb in een half jaar tijd”.

Het Traineeship biedt de kans om de wereld achter de supermarkt te ontdekken. Dit is zeer complex en ontgaat logischerwijs veel mensen. Het zit echter vol systemen en processen die perfect op elkaar aan moeten sluiten en die ik tijdens de eerste maanden heb moeten leren. Doordat je op de winkelvloer begint, was ik al na een paar maanden afdelingsmanager in een supermarkt bij Dirk. De snelheid en dynamiek in de winkel en het leidinggeven aan veel diverse mensen maken het als jonge trainee erg uitdagend. Je wordt echt uit je comfortzone getrokken en leert daardoor heel veel in korte tijd.

Gelukkig zijn er genoeg collega’s met ervaring en waarmee je kan sparren. Doordat je een persoonlijke mentor hebt waar ik mijn persoonlijke ervaringen en dilemma’s mee kan bespreken, in combinatie met de intervisie met mijn mede-trainees, zorgt ervoor dat ik continue bezig ben mezelf te ontwikkelen. Aangevuld met vakinhoudelijke trainingen vorm je in samenspraak met je mentor jouw persoonlijk ontwikkelplan.

Met je “poten in de modder” staan

Zowel in de vacature als tijdens de selectieprocedure is meerdere keren kenbaar gemaakt dat wij eerst zelf ‘in de modder’ moeten staan om te weten hoe de winkel in elkaar steekt. Ik vond het moeilijk daar een voorstelling van te maken. Wat betekent het precies en meer specifiek; “wat betekent dat in de Retail”? Ik wist dat het een uitdaging ging worden die zeker niet altijd makkelijk zou zijn. Ondanks dat het wennen was heb ik daar tot op heden zeker geen spijt van gehad en haal ik er veel plezier uit.

Ik besef nu pas wat “managen” inhoudt

Mensen zeggen dat een goede manager zijn een kunst is. Dit ben ik pas echt gaan begrijpen toen ik het zelf moest gaan doen. Opeens moest ik na gaan denken over welke leiderschapsstijl ik van nature aanneem en hoe mensen om mij heen daarop reageren. Ook moest ik opeens durven om beslissingen te nemen!

Ik heb geleerd dat leren managen een persoonlijk ontwikkelingsproces is wat niet over een nacht ijs gaat. Deze dingen heb ik toen ik nog in de boeken zat nooit beseft. Het Detailresult Management Traineeship faciliteert voor mij de ideale omstandigheden om de kunst van het ‘managen’ zo goed mogelijk te leren en mijn management skills te ontwikkelen.

Een supermarkt is het eindpunt waar alle werkzaamheden, inspanningen, initiatieven en ideeën van de hele organisatie bij elkaar komen.

Net zoals de rest van Nederland heb ik als tiener ook als vakkenvuller gewerkt. Wat ik niet verwacht had was dat het werken in een supermarkt zo uitdagend zou zijn. Dat zit hem in de hoeveelheid taken die je tegelijkertijd moet doen. Een winkel is het eindpunt waar alle werkzaamheden, inspanningen, initiatieven en ideeën van de hele organisatie bij elkaar komen. De uitdaging is om dan het overzicht te bewaren en de juiste prioriteiten te stellen. Tegelijkertijd moeten natuurlijk ook de targets behaald worden. Al deze aspecten zorgen ervoor dat het erg uitdagend is en wat een boost aan mijn ontwikkeling heeft gegeven.

Mijn ambitie kent geen grens; ‘the sky is the limit’

Mijn ambitie kent geen grens; ‘the sky is the limit’. Wat ik belangrijk vind is om mijzelf te blijven ontwikkelen. Het Detailresult Management Traineeship faciliteert voor mij de ideale omstandigheden om het ‘managen’ zo goed mogelijk te ontdekken en ontwikkelen. Zo hoop ik in de toekomst dat ik het verschil kan maken in het hoger management!

Wil je meer weten over het Management Traineeship?

Stel je vragen aan Mathieu zelf via zijn LinkedIn profiel of via mzekveld@detailresult.nl.

 

 

 

Solliciteer hier voor het Detailresult Management Traineeship!